Tekmovalci

Grega Teraž, eden glavih igralcev univerze ETSU (East Tennessee state university) si je svojo pot do Amerike začel krojiti prav v našem klubu TK Mojstrana.
Grega je že kot mlad igralec kazal veliko zanimanja in talenta za tenis in iz leta v leto ter z mnogo urami treninga je prišel do stopnje, kjer se je moral odločiti, kje bo nadaljeval svojo teniško pot. Odločil se je za pot čez lužo in pristal je v šoli Charleston Southern. Celotno sezono je s svoje igro navduševal mnoge privržence in ni bilo treba čakati dolgo, ko se je zanimanje zanj na mnogih univerzah dvignilo. Tako je dobil ponudbo iz sedanje šole, ETSU, kjer v svoji najboljši luči še vedno navdušuje z izjemni predstavami.
SISTEM IGRE
Sistem same tekme je malce drugačen od naših. Vsaka ekipa lahko dobi max 7 točk. Igrajo pa 6 posamičnih tekem in kar 3 dvojice. Posamična zmaga ti avtomatsko prinese točko, medtem ko moraš za pridobljeno točko iz dvojic zmagati vsaj 2 tekmi dvojic. Posamično se igra normalno, do 2 dobljena niza, medtem ko se pri dvojicah igra samo do 8 iger oz. "gemov".

EKIPA
Tako sedaj Grega in soigralci igrajo 1 Divizijo, kar je najvišje možno za študentska tekmovanja. Ekipa je sestavljena iz "multinacionalnega kompleta" saj je v vrstah ekipa samo en američan. Kljub temu pa je ekipa zelo povezana in se odlično razumejo, kar se kaže tudi na igrišču. V njihovih vrstah so tako paragvajec, venezuelec, kolumbijec, francoz, belgijca, slovenec, izraelec in seveda američan. Celotno ekipo pa vodi venezuelec, tako da večje barvitosti si ne moremo predstavljati. 1 divizija je razdeljena na mnogo konferenc.  Njihova konferenca imenovana Atlantic Sun, je sestavljena iz približno 10 ekip, konferenc v celotni diviziji pa je 20 kar pomeni da vse skupaj tekmuje 200 šol. Njihova šola je trenutno rangirana okoli 60 mesta, Grega pa je v posamični kategoriji rangiran nekje med najboljših 80 od približno 2000 igralcev (groba primerjava...najboljše rangirani bi po oceni lahko zasedali vsaj 300mesto v ATPju). Da pa je vse še lepše nam pove že samo dejstvo, da je ETSU aktualni prvak njihove konference in lansko leto so ostali brez poraza znotraj konference.
Ravno v času januar - marec je v Ameriki glavna sezona in v tem času je za njih malo prostega časa. Imajo po 3 tekme na teden in če so tekme v gosteh to pomeni okoli 6 ur vožnje v eno smer. Časa za sprostitev v tem času ni veliko in še tisto kar ga imajo ga izkoristijo za trening ali šolo. Povprečno trenirajo 3 ure na dan, poleg tega pa morajo na teden opraviti še kakšne 3 ure individualnega treninga in ravno toliko tudi fitnesa. Poleg vsega pa morajo še pridno delati v šoli, saj sta tenis in šola tesno povezano...če nekje ni vse vredu trpita obe stvari. Ker pa preživijo mnogo časa od doma na raznih potovanjih in je velikokrat šolanje na samem faksu onemogočeno imajo ti igralci možnost študija preko interneta. Odejstvujejo se predavanj preko kamere in mnogokrat tudi pišejo teste preko samega spleta. Tako da je za vse preskrbljeno, da ja ne bi izgubili katerega igralca zaradi težav v šoli.

Grega sedaj že kuje nove načrte za prihodnost, saj se je njegovo šolanje v Ameriki v prvem delu zaključilo. To pomeni da je v bistvu končal že prvo stopnjo diplomskega študija in da, če želi, gre sedaj lahko še na podiplomski študij. Sam pravi, da misli študij nadaljevati in prav tako njegovo teniško kariero, a bolj v trenerskem smislu. V vsem primerih pa mislim da si zasluži samo najboljše in da mu je sam študij v Ameriki dal veliko teniških in tudi ob-teniških izkušenj.